Sport

Jules Verne Ödülü: Charles Caudrelier, Atlantik’ten sonra dünya turu

Charles Caudrelier, zaferle sonuçlanan Route du Rhum’dan sadece bir ay sonra, bu kez bir ekiple ve dünyanın dört bir yanında tekrar yapıyor. Bu, maksi trimaran Edmond de Rothschild’in yardımcı kaptanı Franck Cammas ile buluşmak için bir fırsat. İkili ve dört takım arkadaşı, kırk günün altına düşen ilk kişi olmayı umuyor.

Paris, Cenevre, Morzine, La Trinité… Charles Caudrelier, Route du rhum ekspresinden bu yana – 6 gün 19 saat 47 dakika, etkinlik rekoru – profesyonel ve medya yükümlülükleriyle meşguldü. İnsanların size bakış açısını değiştiren böyle yarışlar var,” diye itiraf ediyor Bretonlu kaptan. Bu kıyaslama yarışları halk üzerinde iz bırakır. Pek çok yarış kazanıyorsunuz ama sadece bu yarışta insanlar sizi farklı görüyor. Başkalarının size bakışı değişiyor ama benim için pek bir şey değişmiyor. Tatiller karmaşık geçecek, çünkü meşhur bekleme dönemi başlıyor, her an ayrılmaya hazır olmanız gereken bu belirsizlik dönemi. Noel ve Yeni Yıl arasında – belki de – bir kenara çekilmek asla kolay değildir.

Kırk günlük hedef
Bruno Peyron’dan otuz yıl sonra, Jules Verne Kupası hâlâ aynı çekiciliğe sahip. Seksen günlük tarihi rekoru kıran ilk kişi olan Peyron kardeşlerin en büyüğünden bu yana, sadece beş gözüpek daha en az bir kez bu rekoru kırmayı başarmıştır. Ve en önemlisi: Sir Peter Blake, Olivier de Kersauson, Franck Cammas, Loïck Peyron ve Francis Joyon. Başka bir deyişle, 1993’ten bu yana 24 başarısız girişime karşılık sadece dokuz başarı elde edilmiştir. “Jules Verne bana gençken hayaller kurdurdu. Bruno Peyron’du, teknesini severdim, öncülerdi… Sonrasında daha az ilgilendim, biraz teknenin ve hava dizisinin kanunu gibi buldum. Dünya turu yarışını tamamlamak zorundaydık.

Bugün bile, döngüyü tamamlamak açık bir hedef değildir. Francis Joyon, son beş yıldır ve 40 gün 23 saat 30 dakikalık referans süresinde (ortalama 21,96 knot hızla) diğerlerinin paçayı kurtarmasına izin veriyor. Caudrelier/Cammas ikilisi 2020’den bu yana üçüncü kez deniyor! “Daha önce iki kez başarısız olduğumuz için bu rekoru kırmayı gerçekten çok istiyorum. Kırk gün çok uzakta değil, bunun hayalini kuruyoruz. Gitana bunu deneyen ilk uçan teknedir. Bunu denemiş olmak bende başarılı olma isteği uyandırıyor. Yeniden bir hedef haline geldi.

Gelecek kış yalnız
Büyük olaydan önce ilk hedef. Bir başka dünya turu yarışı, bu kez solo, 2023 kışında planlandı. Rekor değil ama gerçek bir yarış: Arkea Ultim Challenge, Brest’ten Brest’e dev trimaranlar (Ultim 32×23) arasında bir karşılaşma. Teknelerimizle çok fazla yelken açmıyoruz, zaten yeterince değil, teknik olarak karmaşık” diyor Route du Rhum galibi sabırsızlıkla. Gelecek yılki hedefim dünyanın etrafını tek elle dolaşmak. Eğer bu turu tamamlamayı başarırsak, bu büyük bir avantaj, büyük bir deneyim olacak. Bunu en iyi hazırlık olarak görüyorum. Bu arkadaşlarıma göre büyük bir avantaj.

Şimdilik Jules Verne zamanı. Sırrı ne? Doğru hava durumu penceresini bulmak. 2017 yılında Francis Joyon ve komando ekibinin (sadece beş ekip üyesi!) olağanüstü hava koşullarından faydalandığı konusunda herkes hemfikir. Sistemlerin ve inişlerin pastoral bir dizisi. Paradoksal olarak, Jules Verne aynı zamanda bir sabır meselesidir. Bu yardımsız, duraksız zamana karşı yarışının hayali başlangıç çizgisi olan Ouessant’a ulaşmadan önce uzun süre beklemek gerekebilir. Brest’te 24 Ekim’den beri beklemede olan aynı hedefe sahip bir başka kaptan, Yann Guichard (Sails of Change), hâlâ hiçbir şeyin gelmediğini görüyor. Charles Caudrelier ve ekibi gemiyi terk etmek için kendilerine Şubat sonuna kadar süre verdi.