Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk ve İtalyan dışişleri bakanları ikili ilişkileri görüştü

Türk diplomatik kaynaklarından alınan

Türk diplomatik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İtalyan mevkidaşı Antonio Tajani Salı günü ikili ilişkileri görüşmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kaynaklar, Fidan ve Tajani’nin artık çökmekte olan Karadeniz tahıl anlaşması da dahil olmak üzere bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını da sözlerine ekledi. Anlaşma, devam eden çatışma sırasında Ukrayna’nın tahıl sevkiyatlarının Karadeniz limanlarından güvenli bir şekilde geçişine izin vermek için geçen yıl Rusya ile Ukrayna arasında Ankara ve BM tarafından arabuluculuk edildi.

Fidan, 23 Temmuz’da düzensiz göçle mücadelede sürdürülebilir çözümler bulmayı amaçlayan Roma’daki Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı’na katıldı.

Türkiye ve İtalya, göç konusunda ortak zorluklarla karşı karşıyadır. Roma etkinliğinde, iki ülke, 20’den fazla ülke ile birlikte, kolektif eylem için stratejik, kapsamlı, kapsayıcı, çok yıllı bir platform olan “Roma Sürecini” başlatma konusunda anlaştılar.

Süreç, zorla yerinden edilmenin temel nedenlerini ele almayı ve daha geniş Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Afrika genelinde düzensiz göç ve insan kaçakçılığını önlemeyi ve bunlarla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de konuyu geçen ay Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde ele aldılar.

Türkiye ve İtalya, Akdeniz havzasında ortak çıkarları, ortak tarihi ve ortak değerleri paylaşan iki bölgesel güçtür. Bu açıdan Türk-İtalyan ikili ilişkilerinin Türk Dışişleri Bakanlığı’na göre stratejik ortaklık olarak tanımlanması uygun olacaktır.

Türkiye ve İtalya, bölgesel ve küresel sorunlara da çözüm bulmak için birlikte çalışıyor. Afganistan’dan Lübnan’a kadar geniş bir coğrafyaya barış ve istikrar getirmek için iki ülke işbirliği yapıyor.

İtalya şu anda Türkiye’nin dördüncü büyük ticaret ortağıdır. Mevcut işbirliği alanları arasında enerji, savunma sanayi, turizm, altyapı, otomotiv ve kimya yer alıyor, ancak ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için hala büyük bir potansiyel var.